Secans de Melons i Alfés

A cavall de les comarques de les Garrigues i el Segrià, és un dels espais naturals més representatius dels ambients agrícoles de secà

L'espai natural de Mas de Melons-Alfés es troba a cavall de les comarques de les Garrigues i el Segrià. És un dels espais naturals més representatius dels ambients agrícoles de secà. Aquí es pot gaudir de la reserva natural de Mas de Melons, la timoneda d'Alfés i les pintures rupestres del Cogul. Al mig de l'espai es pot visitar el Centre d'Interpretació dels Secans de la Plana de Lleida, que està ubicat a Mas de Melons, al bell mig de la reserva natural.

S'hi pot arribar des de Lleida en direcció a Artesa de Lleida, continuar cap a Aspa i des d'allí anar en direcció a Castelldans. I també des de les Borges Blanques en direcció a Castelldans i fins a Aspa.

VISITA VIRTUAL

COMENÇAR

DADES DE CONTACTE

Subdirecció de la Biodiversitat
935 674 200
secans.tes(ELIMINAR)@gencat.cat

 • CONEIX L’ESPAI

  Mas de Melons-Alfés és un dels espais naturals més representatius dels ambients agrícoles de secà. Hi predominen els conreus d'ordi i altres cereals combinats amb claps d'ametllers i oliveres. En el seu conjunt és una de les millors mostres dels hàbitats pseudoestèpics de Catalunya. S'hi pot veure una àmplia representació d'espècies d'ocells estèpics, per la qual cosa és un dels espais de Catalunya més apreciats per ornitòlegs nacionals i internacionals.

  D'altra banda, una visita a l'espai permet endinsar-se en una agricultura amb segell d'identitat i que es remunta a temps pretèrits. S'hi poden trobar infraestructures agrícoles dels segles passats, com ara petits pous o aljubs fets de pedra o les conegudes cabanes de volta, que donen pistes de com era el treball de la terra fa tot just cent anys, que no dista gaire de com era fa més de mil anys.

  Pel que fa a la visita, és interessant recórrer la reserva natural de Mas de Melons o la timoneda d'Alfés, visitar les pintures rupestres del Cogul i perdre's pels pobles, on es troben una bona representació de productes locals, entre els quals destaca l'oli d'oliva.


  FLORA I VEGETACIÓ

  Els retalls existents de vegetació natural entre els conreus són moltes vegades formacions herbàcies i arbustives de port baix. Aquest tipus de retalls formats per brolles, timonedes, espartars o garrigars són especialment interessants, ja que sovint serveixen de refugi i zones d'alimentació per a molts vertebrats. Cal destacar en aquest àmbit la timoneda d'Alfés, la més gran de Catalunya.


  FAUNA

  Els secans de Mas de Melons-Alfés són representatius de les comunitats d'ocells d'hàbitat de secà pseudoestèpic del continent europeu. Cal mencionar una espècie extingida fa més de 50 anys, el pioc salvatge. Entre les espècies presents, hi destaquen l'alosa becuda, la ganga, el sisó, el torlit, la terrerola vulgar, la calàndria i la trenca. Per a més informació d'aquestes espècies, podeu consultar l'enllaç següent:

  http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/mas-de-melons-i-secans-de-lleida/inici/


  OCELLS (ORNITOLOGIA)

  En general, els espais dels secans són molt apreciats per part dels ornitòlegs perquè hi ha espècies que difícilment es poden observar en altres ambients. A Mas de Melons-Alfés es poden veure pràcticament totes les espècies pròpies dels hàbitats estèpics. A banda, l'espai també presenta una diversitat d'espècies rapinyaires observables amb facilitat.

 • VISITA’NS
 • EQUIPAMENT I SERVEIS

  ESTEM REVISANT I ACTUALITZANT AQUEST APARTAT!

AGENDA