Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana

L’espai natural de l’Aiguabarreig Segre Noguera Ribagorçana esdevé un oasi al bell mig de la plana agrícola del Segrià. Es tracta d’un bon exemple de la morfologia dels rius pirinencs, un excel·lent representant dels sistemes fluvials de Ponent.

Es tracta d'un espai essencialment fluvial que engloba l'aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Ribagorçana. Juntament amb l'aiguabarreig dels rius Segre i Cinca es constitueix com un dels millors representants dels ecosistemes fluvials de les terres de Ponent. L'aiguabarreig d'aquests dos rius aporta un fort contrast tant de paisatge, com des del punt de vista dels ambients naturals que són presents dins la plana del Segrià. El contrast de l'aigua amb les terres de secà que envolten l'aiguabarreig conforma un mosaic de colors que va del blau al groc, passant pel verd dels boscos de ribera, especialment ben conservats a la Noguera Ribagorçana, considerada un dels excel·lents representants de la vegetació de ribera de la Catalunya occidental amb una important penetració de plantes eurosiberianes.

VISITA VIRTUAL

COMENÇAR

DADES DE CONTACTE

Ajuntament de Corbins
Pl. de la Vila, s/n 
Corbins
Tel. 973 190 117

Ajuntament de Vilanova de la Barca
Pl. Major, 4
Vilanova de la Barca
Tel. 973 190 005

Monestir de Santa Maria de les Franqueses
Ajuntament de Balaguer
Pl. del Mercadal, 1
Balaguer
Tel. 973 445 200

  • CONEIX L’ESPAI

    El contrast cromàtic entre les terres àrides que envolten l'aiguabarreig i l'aigua dels dos rius fan d'aquest espai un lloc singular i exposat als canvis derivats de la regulació dels rius i les obres hidràuliques que afecten la fauna que hi habita.

    L’espai conserva i representa molt bé la vegetació de ribera de les Terres de Ponent, i inclou plantes eurosiberianes que penetren dins la plana de Lleida. Els boscos de ribera engloben un bon nombre d'espècies faunístiques interessants tant d'invertebrats com de vertebrats, especialment ocells, que s'hi refugien o s'hi reprodueixen.


    FLORA I VEGETACIÓ

    Un dels elements més abundosos d'aquest espai són els boscos de ribera situats a les vores de la Noguera Ribagorçana, que representen molt bé la vegetació de ribera de la Catalunya occidental.

    La xarxa fluvial permet també la presència d'espècies típicament eurosiberianes (Equisetum arvense, Ranunculus repens), que sobten dins d'aquest context tan marcadament mediterrani. Els boscos de ribera més freqüents són les salzedes i les alberedes (Populetalia albae), així com les formacions de vern (Alnus glutinosa), aquestes últimes d'influència eurosiberiana. Altres ambients remarcables són els canyissars torbosos basòfils dominats per mansega (Cladium mariscus), catalogats com a hàbitats d'interès comunitari prioritari, i jonqueres mediterrànies (Molinio-Holoschoenion).

    Els ambients aquàtics d'aquest espai contenen espècies com ara Scirpus lacustris, Zanichellia palustris, Potamogeton densus, o Potamogeton crispus.


    FAUNA

    Els ecosistemes aquàtics serven una rica fauna invertebrada pròpia dels cursos mitjans dels rius.

    L'espai és força interessant des del punt de vista de la diversitat de mamífers: hi podem trobar la geneta (Genetta genetta), la fagina (Martes foina), la mostela (Mustela nivalis), el teixó (Meles meles) i el senglar, que ha trobat un interessant punt de reproducció i refugi dins aquesta àrea de la plana de Lleida. També hi és present la llúdriga (Lutra lutra) i la rata d'aigua (Arvicola sapidus).

    L'espai també és important per als ocells migratoris que utilitzen les riberes dels rius com a refugi i punt de repòs. Alhora, resulta un espai d'alimentació interessant per a la cigonya blanca (Ciconia ciconia).

    Algunes espècies d'ocells troben molt bons ambients de reproducció en la vegetació de ribera i palustre. Així doncs, s'hi apleguen l'agró roig (Ardea purpurea), el martinet de nit (Nycticorax nycticorax), el blauet (Alcedo atthis) i el teixidor (Remiz pendulinus).

    Durant el període hivernal, el corb marí (Phalacrocorax carbo) hi troba un interessant refugi.

    Els poblaments de peixos són una bona mostra de la fauna mediterrània ibèrica de curs baix amb elements d'origen europeu. L'espai engloba alguns elements interessants, com ara la madrilla (Chondrostoma toxostoma).

  • EQUIPAMENT I SERVEIS

    ESTEM REVISANT I ACTUALITZANT AQUEST APARTAT!

AGENDA

Observació del cel Diürn

Dia i hora: Diumenge 22 d'octubre de 2023, a les 10.30 hores. Punt de trobada: Sala de conferències de la Fira del Medi Ambient, de Tàrrega.