Recursos

Amb el projecte Espais Naturals de Ponent i amb un altre projecte Col·laboraXPaisatge, que té per objectiu posar en valor el patrimoni paisatgístic de l'arquitectura tradicional de pedra seca en el qual participem, i amb la influència també d'iniciatives territorials com "La Caseta de la Òliba" i "Els sentits" de Vallbona de Les Monges, sorgeix la iniciativa del projecte Oenanthe*.

El projecte Oenanthe té com a objectiu rehabilitar antigues cabanes i aixoplucs de pedra seca que han quedat malmeses amb el pas del temps, incorporar-hi un vidre espia i convertir-los en observatoris de fauna silvestre dels espais naturals protegits per la Xarxa Natura 2000 de les comarques de Ponent. D'aquesta manera es pretén:

  • Preservar el patrimoni de pedra seca i la seva tècnica als espais naturals de Ponent.
  • Fomentar la biodiversitat dels espais naturals de Ponent.
  • Diversificar l'ús d'aquests elements arquitectònics.
  • Donar a conèixer els valors del patrimoni de la pedra seca dels espais naturals de Ponent a la població local i forana.
  • Afavorir a la diversificació econòmica en l'àmbit rural.
  • Conscienciar la població local del alt valor ornitològic de Ponent.
  • Promoure el turisme de fauna.

Durant el 2018, s'inicià el projecte rehabilitant una cabana de volta i un aixopluc com a observadors de fauna. El primer, al terme municipal de Preixana, i el segon, al terme municipal de Castellserà, situades a l'espai natural protegit per Xarxa Natura2000 de la Serra de Bellmunt Almenara i dels Secans de Belianes - Preixana respectivament i totes dues a la comarca de l'Urgell.

 

*Oenanthe Lecura és el nom d'un ocell de secà que, per tal d'atreure a les femelles de la seva espècie, construeix un mur de pedra seca a la entrada del niu. És una manera que té d'impressionar-les a través de l'arquitectura amb els materials que ofereix el medi. I és d'aquí on prové el nom del projecte.