Vall del riu Corb

El paisatge de la Vall del riu Corb és principalment agrícola. Està constituït per vessants amb una combinació de terrasses de pedra seca que sostenen fruiterars de secà i vinya i restes de vegetació natural. Les parcel·les en fons de vall, allargades i perpendiculars a la direcció del pendent, són clarament diferents d'aquelles parcel·les que es troben a les planes més elevades, que presenten una major superfície.

Un element de paisatge molt estès per tot aquest territori són les construccions de cabanes de volta, masos i murs de pedra seca, aixecats durant el segle XIX.

DADES DE CONTACTE

Oficina de Turisme de Vallbona de les Monges
Dimarts, dimecres, divendres, dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14.
Dilluns i dijous tancat.
C/ Prat de la Riba, 6
25268 Vallbona de les Monges
973 982 500
turisme@vallbonadelesmonges.cat
www.viuvallbona.cat


Agrupació Vall del Corb
hola@lavalldelcorb.cat
www.valldelcorb.cat

  • CONEIX L’ESPAI

    El riu Corb, que desguassa al Segre, en encaixar-se a la plana, ha contribuït a generar desnivells en les ondulacions de les terres pròximes. L'altre curs important és el torrent de la Femosa, nascut a les obagues de la serra del Tallat, que desemboca al Segre abans de la ciutat de Lleida; el fondo d'Espariguera o de Vinaixa i el fondo de l'Aiguamoll o del Salat, són ambdós tributaris de la Femosa a l'alçada de la població de les Borges Blanques.

    El poblament a les Garrigues Baixes i la vall del Corb és molt escàs, marcat per la regressió demogràfica i de tipologia rural. Destaquen les Borges Blanques, Arbeca, Sant Martí de Riucorb, Vinaixa, l'Espluga Calba, Guimerà i Vallbona de les Monges que són les poblacions demogràficament més importants. Altres poblacions més petites de la unitat són la Floresta, els Omellons, Llorenç de Rocafort, Rocafort de Vallbona i Vilet (al municipi de Sant Martí de Riucorb), Nalec i Ciutadilla.

    La major part d'aquestes poblacions van ser originades al voltant d'un castell o fortificació i, alineades al llarg de la vall del riu Corb, constitueixen un conjunt paisatgístic remarcable.


    FLORA I VEGETACIÓ

    La vegetació és clarament mediterrània dominada pel carrascar continental. Tot i que en llocs enlairats, i a l'obaga, també hi ha roureda de roure de fulla petita. Les principals formacions vegetals que dominen el paisatge són les brolles de romaní, caracteritzades per la presència de bruc d'hivern i gatosa. En la major part del territori aquestes brolles presenten un estrat arbori de pi blanc força dens. D'altra banda, també hi trobem garrigues. El carrascar és poc extens, restringit als llocs enlairats i no aptes per al cultiu. A les obagues és freqüent trobar-hi petits retalls d'alzinar litoral, representat per l'alzina, i sobretot per les seves espècies acompanyants: arboç, marfull, galzeran, etc. 

    En alguns trams del riu Corb i del riu de Milans es desenvolupa una vegetació fragmentària de bosc de ribera que destaca extraordinàriament en el paisatge, malgrat que sovint no és més que una estreta alineació d'oms, àlbers, salzes, xops, canyars i esbarzers que en algun sector, quan l'aigua es deté, permet el desenvolupament de jonqueres i fenassars.

    El usos agrícoles predominants són els fruiters de secà (ametllers i oliveres) que s'estenen a sobre de terrasses i bancals a les zones més costerudes. Aquests usos agrícoles incorporen comunitats de ravenissa blanca i ruca, molt cridaneres a començament de la primavera, després de la floració dels ametllers. Els cultius herbacis de secà (ordi) no són tan majoritaris, ja que ocupen les parts més planeres; alguns d'aquests conreus també incorporen una bona mostra de comunitats arvenses amb plantes de colors vistosos, com el blauet . La vinya es cultiva a tota la vall del Corb, des de Guimerà fins a Belianes, traient partit d'aquestes terres al·luvials frescals i fèrtils.


    FAUNA

    La combinació de zones forestals a les parts més elevades amb zones de conreu a les parts baixes, constitueix una diversitat d'hàbitat molt interessant per a la fauna, sobretot per als ocells estèpics i per els rapinyaires, que troben en aquestes zones l'aliment i la tranquil·litat per niar-hi. A banda, les parts més elevades de les serres són zones de pas de migració per a moltes espècies d'ocells. També són interessants les rases i els marges dels camps de conreu, refugi de moltes espècies de fauna.

    Les rutes de la Floresta a Fulleda, de Guimerà a Nalec, Albi-Vallclara, Maldà-Rocallaura i Vinaixa-les Borges Blanques presenten un elevat interès escènic.

  • VISITA’NS

    La ruta del Císter | www.larutadelcister.info 

    Seguint el curs del riu Corb trobem petits poblets medievals, repartits pel territori i propers els uns dels altres, que conserven un patrimoni cultural impressionant enmig d'un paisatge de camps de vinyes, boscos, sembrats, ametllers i oliveres.

    Ruta circular per la vall del riu Corb | Wikiloc: Palau Robert

    L’itinerari que es proposa discorre a cavall de les comarques d'Urgell, Segarra i Conca de Barberà, vagareja entre els relleus accidentats de la vall, travessa raconades de gran bellesa i permet conèixer l'interessant patrimoni cultural de Tàrrega, Guimerà i Vallfogona de Riucorb, poblacions que mereixen una visita detallada.

    Activitats adaptades segons interessoswww.valldelcorb.cat/que/

    Escull els teus interessos i seleccionarem les activitats que més s’adaptin a tu

    Què fer a la vall del riu Corb | Turisme de l’Urgell

    La Vall del Corb ofereix al visitant un gran ventall de possibilitats per passar una bona estona i gaudir del paisatge, la cultura, l'art i la tradició. El visitant que hi arriba hi descobrirà un espai tranquil, autèntic i únic, on s'hi trobarà com a casa.

  • EQUIPAMENT I SERVEIS

    Els Sentits de Vallbona

    Observatori de fauna i parc d’herbes aromàtiques. Una experiència d’observació, fotografia, olors, tactes… Veurem els valors del nostre territori mitjançant la fauna, flora, paisatges i natures. Dirigit als amants de la naturalesa que vulguin viure una experiència única i pionera d’observació d’ocells, així com fotògrafs i observadors.

    Contacte: minerva.selles@live.com o al telèfon 626969406


AGENDA

Observació del cel nocturn

Dia i hora: Dissabte 12 d'agost, de 22.00h a 00.00h Lloc on es realitza l'activitat: Massalcoreig, afores de la població.

Nit sota les estrelles

Dia i hora: Divendres 14 de juliol, de 22h a 00.30h Punt de trobada: Mas de Felip.