Després de la bona rebuda i implantació des de la seva posada en marxa la tardor de 2016, el projecte inicia ara una fase de creixement i consolidació per incrementar el seu abast i impacte sobre el territori. Espais Naturals de Ponent s'apropa activament a l'usuari a través d'una exposició itinerant i d'una complerta agenda d'activitats que vol atreure a un públic ampli i amb interessos variats.
Més espais naturals, i més a prop dels ciutadans
Espais Naturals de Ponent inclou inicialment 10 espais naturals protegits de les comarques de Les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell i la part sud de la comarca del Segrià. El conjunt comprèn 75 municipis, una extensió de 2.292 km2 i gairebé 105.000 habitants. Es tracta d'espais naturals únics que compten amb amplia varietat paisatgística i amb flora i espècies singulars que només es troben en aquestes comarques.
Espais Naturals de Ponent preveu incorporar abans de la tardor de 2017 tres espais naturals protegits més, Anglesola – Vilagrassa, Espai Natural de Granyena, i els Tossals d’Almatret, aquests consolidaran el projecte amb un total de 13 espais naturals i ampliaran l'abast i impacte del projecte sobre el territori.
Exposició itinerant i agenda complerta d'activitats
Espais Naturals de Ponent proposa a partir de l'abril de 2017 una exposició itinerant per divulgar els espais naturals del territori i potenciar el seu interès. La mostra recull informació general, característiques paisatgístiques, detalls de flora, fauna i arquitectura tradicional de cada espai, i l'acompanya d'una proposta visual molt atractiva. L'exposició, que es podrà veure fins el 13 d'abril a Cal Sinén, a l'Estany d'Ivars i Vila-Sana, recorrerà els propers mesos el territori de Ponent.
Paral·lelament, i coincidint amb els mesos de primavera i estiu, Espais Naturals de Ponent organitza activitats variades per descobrir els espais. Les gairebé 30 sessions previstes es classifiquen en tres eixos per tal d'atreure un públic variat:
- Activitats de descoberta de valors naturals realitzades per professionals de l'ornitologia i dels valors naturals: anellament d'ocells, sessions d'ornitologia o sessions nocturnes per descobrir ratpenats, entre d'altres.
- Activitats lúdiques a l'aire lliure i d'activitat física de baix impacte: caminades, sessions de trekorientació, etc
- Activitats per descobrir l'espai natural a l'aire lliure a través dels sentits, gaudint del paisatge amb un tast gastronòmic de productes locals i ambientat amb un concert de bandes locals com Renaldo & Clara, El Petit de Can Eril, Lauzeta i Fill del Mestre.
El detall de les activitats, localitzacions i activitats estan penjades a l'agenda.
També us podeu descarregar el tríptic amb la informació de totes les activitats:
Les activitats són obertes a tothom però requereixen inscripció prèvia, ja que l'aforament és limitat.
Projecte de territori, impulsat pel territori
Espais Naturals de Ponent és un projecte de cooperació impulsat per l'Associació Leader de Ponent i finançat en un 90% pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i en un 10% pels Consells Comarcals de de les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell i el Segrià. En el desenvolupament del projecte hi ha participat, a més, agents vinculats al territori i als espais naturals: ajuntaments de la zona integrada en el projecte, el Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, l'Associació Aladrell, i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
L'Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre i configurada con a Grup d'Acció Local (GAL) creada per a gestionar la metodologia Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-20120 a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud). Una de les línies d'actuació de l'Associació és l'execució de projectes de cooperació amb altres GAL, com el projecte Gustum, i projectes estratègics com Espais Naturals de Ponent. Tots dos són finançats pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (57%) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (43%).