Notícies

Espais Naturals de Ponent

Espais Naturals de Ponent aposta per generar productes a través dels recursos naturals del territori i posicionar Ponent com a destí ecoturístic

Es va donar a conèixer els objectius a assolir durant aquest 2019 en un acte celebrat el 27 de febrer al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, porta d’entrada a l’espai natural dels secans de Belianes Preixana

L'Associació Leader de Ponent, conjuntament amb el Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, ha presentat aquest matí les novetats d'Espais Naturals de Ponent; un projecte de territori que ha aconseguit la seva consolidació després de tres anys de funcionament.

El projecte Espais Naturals de Ponent arrela al territori a través de les diferents accions que s'han realitzat al llarg d'aquests tres anys i ha aconseguit crear una xarxa de contactes als nous espais naturals per treballar de manera conjunta i desenvolupar noves ofertes de turisme sostenible.

Des de l'Associació Leader de Ponent, impulsora del projecte, així com també de manera consensuada amb tots els agents que en formen part, aquest 2019 es preveu generar producte que faciliti el desenvolupament d'un turisme sostenible al territori a través del recurs natural que tenim, fomentant la participació activa d'ens locals, entitats, associacions, empreses privades i agents econòmics per enxarxar el projecte i garantir la dinamització i preservació dels espais naturals de Ponent.

Joan Trull i Borràs, president de l'Associació Leader de Ponent, ha expressat la voluntat de continuar treballant de manera activa per difondre el projecte al públic local però també al forà amb la creació de nous projectes que reivindiquin el gran valor del patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic que hi ha a la zona.

I com a mostra d'aquesta voluntat, des de l'Associació s'ha presentat un audiovisual que detalla el projecte Oenanthe, que neix amb la col·laboració del projecte Col·laboraXPaisatge i amb la influència d'iniciatives territorials com "La Caseta de la Òliba" i "Els sentits" de Vallbona de Les Monges.

El projecte Oenanthe* té com a objectiu rehabilitar antigues cabanes i aixoplucs de pedra seca que han quedat malmeses amb el pas del temps, incorporar-hi un vidre espia i convertir-los en observatoris de fauna silvestre dels espais naturals protegits per la Xarxa Natura 2000 de les comarques de Ponent.

Durant el 2018, s'inicià el projecte rehabilitant una cabana de volta i un aixopluc com a observadors de fauna. El primer, al terme municipal de Preixana, i el segon, al terme municipal de Castellserà, situats a la Serra de Bellmunt Almenara i als Secans de Belianes - Preixana respectivament.

En els dos casos, la rehabilitació s'ha dut a terme de manera conjunta amb l'Associació Leader de Ponent i els ajuntaments de Preixana i de Castellserà.


Propostes singulars per totes les edats per descobrir els espais naturals de Ponent

Per tercer any consecutiu, i després de l'èxit de les passades edicions, Espais Naturals de Ponent presenta una proposta molt àmplia d'activitats per apropar el públic als espais. De març a desembre de 2019, el projecte programa 56 activitats de diferents tipus, repetint així una agenda completa com la que ja es va presentar al 2018, que va acollir al voltant de 2.000 persones.

- Activitats de descoberta dels valors naturals. Plantegem una proposta d'activitats realitzada per professionals en l'àmbit de l'ornitologia i dels valors naturals. (35 activitats)

- Activitats de descoberta del patrimoni històric per endinsar-se en la història dels espais naturals. (5 activitats)

- Activitats que permetin gaudir de l'espai a l'aire lliure a través dels sentits. Es tracta d'una sèrie de sessions culturals en què podrem gaudir de la música o del teatre d'autors locals en un entorn natural. Aquest any hi participaran Avstral, Sommeliers, Meritxell Gené, Wednesday Lips, Cor Euridice o Heura Gaya i les companyies de teatre Campi Qui Pugui, Festuc Teatre i Zum-Zum Teatre, companyies membres de l'Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (10 activitats)

- Activitats esportives de baix impacte en un entorn natural. En aquest cas, s'incorporen propostes com les marxes nocturnes, un itinerari amb bicicletes elèctriques o sessions de ioga. (6 activitats)

Les sessions de teatre familiar i les activitats esportives de baix impacte destaquen com a novetats d'aquest 2019. S'aposta per aquests nous tipus d'activitats per tal de diversificar el públic i utilitzar els espais naturals com a escenari d'aquestes propostes. Per altra banda, també s'aposta per programar activitats que durin tot el cap de setmana com els tallers de reconstrucció de marges de pedra seca o els tallers d'instal·lació de càmeres de trampeig fotogràfic.

Cal remarcar que totes les activitats que s'organitzen des del projecte Espais Naturals de Ponent es realitzen amb agents que operen al territori per tal de realçar el potencial empresarial que hi ha a les Terres de Ponent. Hem treballat per implicar al projecte empreses i serveis especialitzats d'educació ambiental, culturals, relacionades amb l'activitat física i l'esport, així com als productors locals.


Posicionar Ponent com a destí ecoturístic
Després d'assolir l'objectiu principal del projecte; realçar el valor dels espais naturals que hi ha al territori, el que es vol és generar productes que facilitin el desenvolupament d'un turisme sostenible al territori a través del recurs natural ja existent.

Al llarg dels últims mesos, s'ha anat treballant aquest aspecte amb l'organització de jornades sobre ecoturisme a Ponent o amb la participació a la Taula d'Ecoturisme de Catalunya.

Des de l'Associació Leader de Ponent també s'està treballant per crear un inventari de rutes o itineraris que estiguin senyalitzades o habilitades als diferents espais naturals amb l'objectiu de generar un altre producte per oferir al turista que vulgui practicar un turisme actiu sostenible.


Signatura de nous convenis per garantir el manteniment dels espais naturals
Al juliol del 2018 es va signar un conveni amb els municipis de Castellserà i Agramunt per tal de dinamitzar l'espai natural de la Serra de Bellmunt Almenara.

En l'acte de presentació del 27 de febrer al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig també s'ha signat conveni amb els ajuntaments d'Anglesola, Vilagrassa i Tàrrega (espai natural d'Anglesola - Vilagrassa); amb Seròs, Massalcoreig i La Granja d'Escarp (espai natural de l'Aiguabarreig Segre Cinca) i amb Vinaixa, Tarrés, L'Espluga Calba i Fulleda (espai natural de la Vall de Vinaixa).

Aquests acords tenen com a objectiu conscienciar els municipis de la importància que tenen els espais naturals i per garantir la preservació que necessiten. Els convenis inclouen una aportació econòmica que reverteix íntegrament en l'espai natural.

Des de l'Associació Leader de Ponent es treballa amb la voluntat de continuar treballant per difondre el projecte al públic local però també al forà amb la creació de nous projectes que reivindiquin el valor del patrimoni natural i arquitectònic

El projecte Oenanthe* té com a objectiu rehabilitar antigues cabanes i aixoplucs de pedra seca que han quedat malmeses amb el pas del temps, incorporar-hi un vidre espia i convertir-los en observatoris de fauna silvestre

De març a desembre de 2019, el projecte programa 56 activitats de diferents tipus

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA

Notícies relacionades

S’impulsa la nova Associació dels Espais Naturals de Ponent

Els espais naturals de Ponent comptaran, a partir d'ara, amb una nova associació amb autonomia pròpia, per difondre i promoure els espais naturals que hi ha a Ponent, inclosos dins la Xarxa Natura 2000. L'Associació Espais Naturals de Ponent es marca com a objectiu principal donar suport als ajuntaments i a altres entitats privades que s'hi vulguin adherir per dinamitzar i conservar els espais naturals que s'hi incloguin