Notícies

Espais Naturals de Ponent

S’edita per primera vegada una guia il·lustrada dels ocells dels espais naturals de Ponent

La proposta ha estat fruit de la col·laboració entre Espais Naturals de Ponent, el Zoo de Barcelona i Fundació Plegadis

Fruit del treball conjunt entre Espais Naturals de Ponent, el Zoo de Barcelona i la Fundació Plegadis, ha editat recentment la Guia d'ocells dels Espais Naturals de Ponent, un document que vol donar a conèixer els ocells que habiten a la plana de Lleida i els 20 espais naturals que trobem en aquest territori.

Aquesta guia desplegable conté 70 dibuixos dels ocells més característics que viuen i es poden observar als espais naturals de Ponent com la puput, l'abellerol, l'òliba, el mussol banyut, la xurra o la ganga. Les il·lustracions, fetes per l'Alex Mascarell, del Zoo de Barcelona, també incorporen el nom comú, l'estat de conservació mundial, el nom científic, l'hàbitat, la tendència i l'estat a Catalunya i la fenologia. L'ornitòleg Sergi Sales, de Fundació Plegadis, ha realitzat l'assessoria tècnica ornitològica.

Tanmateix, a Ponent hi habita un gran nombre d'espècies i gaudeix d'uns paisatges singulars. De fet, hi podem trobar una gran varietat d'ambients: estepes, conreus, brolles, bosc de ribera, bosc mediterrani, rius, estanys, basses i zones urbanes, que fomenten la biodiversitat. El clima de la depressió de l'Ebre és molt àrid i amb forts extrems tèrmics, hiverns molt freds i boirosos i estius molt càlids i secs. Aquestes característiques, lligades al tipus de relleu i situació geogràfica, fan que hi trobem espècies animals i vegetals úniques a Europa, fins al punt que un 30% de les espècies d'ocells catalogades com espècies "en perill d'extinció" a Catalunya viuen en aquests secans. Per tot això, la plana de Lleida és un dels indrets més envejats del continent per la observació ornitològica (bird watching), pràctica que ha augmentat notablement els últims anys.

El projecte Espais Naturals de Ponent, impulsat per l'Associació Leader de Ponent, fa anys que organitza activitats relacionades amb el món ornitològic. Un bon exemple d'això és el curs d'iniciació a l'ornitologia programat en tres sessions gratuïtes als secans del Segrià i Utxesa. La primera part es realitzarà aquest dissabte 19 d'octubre, de 9h a 13.30h, i es farà una sessió teòrica d'introducció a aquesta branca de la zoologia i s'aprendrà a utilitzar els prismàtics.

La segona part, prevista pel 16 de novembre, combinarà la part teòrica amb una part més pràctica que consistirà en un anellament d'ocells. Finalment, la tercera part, es realitzarà el dia 14 de novembre, i serà una sessió totalment pràctica per aplicar el que s'ha après durant el curs.

El curs es realitzarà íntegrament als secans del Segrià i Utxesa i el punt de trobada serà el Punt d'informació i Centre d'interpretació de la Reserva Natural d'Utxesa. Els interessats poden inscriure's prèviament a la primera sessió a través del web (www.espaisnaturalsdeponent.cat)

La guia desplegable conté 70 dibuixos dels ocells més característics que viuen i es poden observar als espais naturals de Ponent com la puput, l'abellerol, l'òliba, el mussol banyut, la xurra o la ganga.

Espais Naturals de Ponent, impulsat per l'Associació Leader de Ponent, fa anys que organitza activitats relacionades amb el món ornitològic. Un bon exemple és el curs d'iniciació a l'ornitologia programat en tres sessions gratuïtes

Els dibuixos, fets per l'Alex Mascarell, del Zoo de Barcelona, incorporen el nom comú, l'estat de conservació mundial, el nom científic, l'hàbitat, la tendència i l'estat a Catalunya i la fenologia

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA

Notícies relacionades

S’impulsa la nova Associació dels Espais Naturals de Ponent

Els espais naturals de Ponent comptaran, a partir d'ara, amb una nova associació amb autonomia pròpia, per difondre i promoure els espais naturals que hi ha a Ponent, inclosos dins la Xarxa Natura 2000. L'Associació Espais Naturals de Ponent es marca com a objectiu principal donar suport als ajuntaments i a altres entitats privades que s'hi vulguin adherir per dinamitzar i conservar els espais naturals que s'hi incloguin