Notícies

Espais Naturals de Ponent

La Setmana de la Pedra Seca tornarà a celebrar-se aquest 2021!

La Setmana de la Pedra Seca tindrà lloc del 19 al 28 de novembre de 2021, coincidint amb el 3er aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines,...,  molts d'ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D'interès Local), BCIN (Béns Culturals d'Interès Nacional) o ZIE (Zones d'Interès Etnològic), o bé situats dintre de parcs naturals o altres categories d'espais protegits. L'arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d'altres àmbits propers al mediterrani. Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d'abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l'ofici de marger i la pèrdua del coneixement d'aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s'esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d'altra banda, s'ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l'arquitectura contemporània.

Per això, per tal de commemorar el 3er aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO el 28 de novembre de 2018, i després de l'èxit de la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca -que va comptar amb prop d'una norantena  d’activitats i més d'un centenar d'entitats i col·lectius participants-, COL·LABORAxPAISATGE impulsa novament la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori. Una setmana per a l'organització i difusió d'activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans que neix amb l'objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni sinó especialment l'important teixit d'entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.

Què és la Setmana de la Pedra Seca? 

La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment per a la promoció i posada en valor de la pedra seca com a patrimoni i com a ofici, dirigida a promoure i difondre activitats arreu dels Països Catalans per visibilitzar l'extensa xarxa d'entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al seu manteniment i divulgació. Per participar en la Setmana de la Pedra Seca, cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca entre el 19 i el 28 de novembre de 2021 i omplir el formulari a  per tal d'inscriure l'activitat a l'agenda en línia.

Poden ser activitats de tot tipus, per a totes les edats i per a tots els públics: jornades divulgatives, xerrades, sortides i visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos, ... Hi poden participar tot tipus d'entitats, tant públiques com privades, col·lectius i persones voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i/o l'ofici de la pedra seca arreu dels Països Catalans.

Les activitats proposades es podran consultar en una agenda en línia així com en un mapa d'ubicacions a www.collaboraxpaisatge.cat/setmana-de-la-pedra-seca/.

Quan serà?
La Setmana de la Pedra Seca tindrà lloc entre el 19 i el 28 de novembre de 2021, coincidint amb el 3er aniversari de la inclusió de la tècnica de la pedra seca a la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

A on se celebrarà?
La Setmana de la Pedra Seca se celebrarà a l'àmbit geogràfic dels Països Catalans, que inclou Catalunya, el País Valencià, les Balears, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent a l'Aragó, la comarca del Carxe a la Regió de Múrcia, Andorra i l'Alguer, a Sardenya.

Com es pot seguir la Setmana de la Pedra Seca?
Podeu seguir la Setmana de la Pedra Seca a les xarxes socials (Facebook i Instagram @SetmanadelaPedraSeca, Twitter @SetmPedraSeca), mitjançant el  hashtag #SetmanadelaPedraSeca i a la web www.collaboraxpaisatge.cat.

Qui impulsa la Setmana de la Pedra Seca?
La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de COL·LABORAxPAISATGE amb la col·laboració de nombroses entitats que treballen per fer extensiva la proposta arreu dels seus propis territoris.

COL·LABORAxPAISATGE és un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l'assessorament de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta  amb la col·laboració de l'APSAT (Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d'acció local (GAL) d'arreu del  territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l'Associació Leader de  Ponent, el Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d'Ebre - Terra Alta i l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres  Romanes en Pays Catalan. COL·LABORAxPAISATGE és un projecte subvencionat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la  Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d'Acció Local i cofinançat pel FEADER.

Del 19 al 28 de novembre, per segon any consecutiu, tots els racons dels Països Catalans reivindicaran el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva organitzant activitats

Si ets una entitat, pública o privada, un col·lectiu o una persona voluntària vinculada al manteniment i difusió del patrimoni i/o l’ofici de la pedra seca, pots organitzar una activitat en el marc de la Setmana de la Pedra Seca.

La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment per a la promoció i posada en valor de la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica.

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA

Notícies relacionades

El Pla d'Urgell acollirà els dies 6 i 7 d'abril el III Fòrum ENS d'ecoturisme

La directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Marta Domènech i Tomàs, el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i de l’Associació Leader de Ponent, Rafel Panadés i Farré, i el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre Alcázar, van presentar el passat divendres 4 de març a l'estany d'Ivars i Vila-sana el III Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat), que tindrà lloc a les Terres de Ponent els dies 6 i 7 d'abril de 2022.