Notícies

Espais Naturals de Ponent

S’obren les inscripcions pel primer “Cens Anual de Ratpenat d'aigua”

Forma part del col·lectiu per aportar la primera imatge real per saber com està la població de ratpenat d'aigua

El ratpenat d'aigua (Myotis daubentonii) és una espècie molt lligada als hàbitats fluvials de la qual és una gran bioindicadora. Un estudi dut a terme pel mateix equip impulsor del cens demostrava que aquesta espècie està vinculada a la qualitat del bosc de ribera.

Un protocol que es converteix en un cens festiu

Des del Programa de Seguiment de Ratpenats ja fa anys que existeix el protocol QuiroRius que permet avaluar l'activitat d'aquesta espècie en qualsevol tram de riu i així delimitar la distribució d'aquesta espècie. Ara, es vol anar un pas més enllà i realitzar anualment un cens simultani de la població d’aquesta espècie a tots els rius de Catalunya! Per a fer-ho, s'han dividit tots els rius de Catalunya en trams de 10 quilòmetres per a que voluntaris de tot el territori censin el seu tram dos cops a l'any, primer entre el 4 i 12 de juny (abans de que els juvenils comencin a volar) i després entre el 20 i 28 d'agost (quan ja tenim els juvenils volant).

Es poden consultar els trams disponible (pintats de blau) al mapa web del projecte. Amb aquests censos anuals s'obtindran tendències molt aclaridores i fiables sobre les poblacions del ratpenat d'aigua, i de pas, obtenir una imatge de l'estat dels rius catalans segons l'activitat d'aquest gran bioindicador de qualitat ambiental.

Una nova oportunitat per apropar-se a la natura

El Grup de Recerca de Biodiversitat, BiBio, del Museu de Ciències Naturals de Granollers, té una extensa xarxa de seguiment amb suport de Ciència Ciutadana. Els Grups de Treball de Coves inaugurats el 2021 són una gran mostra de que la gent fem ciència de qualitat i ens ho passem bé alhora.

El Cens de Ratpenat d'aigua serà recerca, serà compartir, serà gaudir, serà conèixer des del què som, animals curiosos per saber què fan els altres animals.

Més informació:
QuiroRius
Mapes QuiroRius

Font: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Les dates importants, trams de riu a seleccionar, protocols i altri es poden trobar a l'apartat QuiroRius de la web ratpenats.org

S'han dividit tots els rius de Catalunya en trams de 10 quilòmetres per a que voluntaris de tot el territori censin el seu tram dos cops a l'any.

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA

Notícies relacionades

El Pla d'Urgell acollirà els dies 6 i 7 d'abril el III Fòrum ENS d'ecoturisme

La directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Marta Domènech i Tomàs, el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i de l’Associació Leader de Ponent, Rafel Panadés i Farré, i el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre Alcázar, van presentar el passat divendres 4 de març a l'estany d'Ivars i Vila-sana el III Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat), que tindrà lloc a les Terres de Ponent els dies 6 i 7 d'abril de 2022.