El projecte de restauració ecològica a l'estany d'Ivars i Vila-sana continua en marxa
Fins el dia 24 de novembre s'ha buidat aproximadament 2 metres de làmina d'aigua.
El dia 1 d'octubre es va obrir la pala per tal d'iniciar el procés de buidatge parcial de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.
A partir d’aquella data, i fins el passat dimecres dia 24 de novembre s'ha buidat aproximadament 2 metres de làmina d'aigua en front del 1,5 metres que es va pensar inicialment. Amb això, el mateix dia 24 es va procedir a fer el tancament havent assolit l'objectiu proposat i fins i tot, per sobre.
Cal destacar que l'escenari actual que es pot observar en aquest espai natural és molt impressionant. Han quedat al descobert els antics camins que parcel·laven i travessaven l'estany, també els pous, i han emergit i creat petites illes, i inclús es pot veure l'esquelet d'un antic cobert.
Tot plegat inundat d'ocells que aprofiten aquests espais per buscar aliment i refugi, molts rastres de fauna per tot arreu, i altres troballes curioses.
Per altra banda, des de l’estany expliquen que estan molt satisfets d’aquest buidatge ja que fins a la cota que s’ha buidat no s’han vist indicis d'espècies invasores com ara el musclo zebrat o la cloïssa asiàtica.
A partir d'ara caldrà preveure quin tipus d'actuacions es realitzaran però si que una de les tasques que s’haurà de fer tindrà a veure amb la gestió del canyissar de depuració,i segurament en serà la més prioritària.
EGRELL, en el seu blog de fauna, també expliquen el buidat parcial de l’estany i es reafirmen amb l’espectacle que ofereix l’espai durant aquests mesos, amb platges de fang plenes de limícoles com fa temps no es veien i bernats pescaires (Ardea cinerea), agrons blancs (Ardea alba), martinets blancs (Egretta garzetta) i corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) que aprofiten la menor profunditat de les zones amb aigua per pescar.
Per si és del vostre interès, podeu consultar l'enllaç del blog de fauna que gestionen des d'EGRELL, on també hi podreu veure alguna imatge actual de l'espai natural. http://faunaestanyivarsivilasana.blogspot.com/
Des de l'1 d'octubre i fins el passat 24 de novembre s'ha buidat aproximadament 2 metres de làmina d'aigua en front del 1,5 metres que es va pensar inicialment.
Cal destacar que l'escenari actual que es pot observar en aquest espai natural és molt impressionant.
Des de l’estany expliquen que estan molt satisfets d’aquest buidatge ja que fins a la cota que s’ha buidat no s’han vist indicis d'espècies invasores com ara el musclo zebrat o la cloïssa asiàtica.
El matí del 8 d'octubre, l'espai natural del Pla d'Urgell oferirà una gran festa dedicada a l'ornitologia amb diverses activitats pensades per a tots els públics.
Totes les propostes seran gratuïtes però caldrà inscriure's prèviament per al correcte funcionament d'aquestes.
La web de l’Enciclopèdia Mural d’Ivars d’Urgell ja és una realitat! L’artista Swen Schmitz Coll presenta els seus murals a través del portal web on també s’hi pot trobar informació sobre les visites guiades que s’ofereixen i curiositats i sons dels ocells pintats a les façanes de la població.
L’espectacle ‘Amics d’en Crusó’ de Toc de Fusta i les visites per conèixer l’Enciclopèdia Mural són les dues propostes organitzades pel projecte Espais Naturals de Ponent per sumar-se a la iniciativa del Dia de l’Estany, i amb les quals es donarà el tret de sortida a les activitats per descobrir els espais naturals de Ponent per aquest 2021.